Podnikání v Česku se za dvacet let značně rozšířilo, přesto někde chybí základní infrastruktura

Podnikání v Česku se věnuje relativně méně lidí, než v jiných evropských zemích, přesto se za posledních deset let počet malých a středních firem u nás téměř zdvojnásobil.
Útlum podnikatelských aktivit přinesl konec 90. let a ve druhé vlně pak hospodářská krize od počátku roku 2008. V současné době se drobným podnikáním živí nejvíce provozovatelé různých restauračních zařízení, minipivovarů, pekáren, kaváren a cukráren. Odvětví potravinářské výroby u nás zažívá doslova boom, je to způsobeno především jistotou, že dobrý pokrm je základem a nezbytností pro fungování lidského těla, a bez něho se není možné obejít.
dosžení kariery

Lukrativní místa versus „mrtvé“ zóny

Drobné podnikání ovšem kvete především ve větších městech a v lokalitách, kde je zvýšený turistický ruch. Možná právě to je důvod, proč zrovna tam je dobrých hospod, pekařů a cukrářů dostatek, zatímco v malých městech a v řadě obcí nabídku silně převažuje poptávka. Podle statistických údajů vyšlo v roce 2016 najevo, že v České republice prosperuje milion a sto tisíc malých firem s maximálně 50 zaměstnanci. V poměru na počet obyvatel Česka je to slušný počet, ale stále jsou v tomto směru u nás velké rezervy. Největší z nich jsou v méně zalidněných oblastech Českomoravské vysočiny a na Rakovnicku.
prostřený stůl
Většina mladých lidí, kteří se vrhají do podnikání, se logicky obrací do míst s početnou klientelou, aby se jim podnikání alespoň rentovalo, a tak se naše republika dostává do paradoxní situace. Zatímco např. ve Středočeském kraji můžete pohodlně přes e-shop nakoupit potraviny u pěti firem, které se mezi sebou předhánějí ve výhodnějších slevových akcích a dopravě zdarma, v některých koutech republiky budete odkázáni jen na malý místní obchůdek s nadsazenými cenami. Ve velkoměstě se na vás doslova valí přehršel stovek nabídek nejrůznějších služeb a obchodních aktivit a stačí popojet jen několik desítek kilometrů na venkov a tam budete naopak svědky toho, že se tam zastavil čas. Nedostatečná dopravní spojení, zásobování potravinami a chabá nabídka služeb jsou pak důvodem, že se některé oblasti Česka doslova vylidňují.